2018. aug 31.

Rántott karfiol

írta: Nursoo
Rántott karfiol

Nagyon szeretjük a rántott zöldségeket és az egyik nagy kedvencünk a rántott karfiol. Rózsáira bontva sós vízben 7-8 percig előfőzzük. Majd bepanírozva bő olajban kisütjük.  Mivel elég kényes zöldség vigyázni kell, vele túl ne főjön, mert az nagyban megnehezíti a panírozást és sütés közben akár szét is eshet. Bármilyen körettel vagy az egyszerű de nagyszerű tartármártással is közkedvelt étel  amely hidegtálakon is alapdarab szokott lenni.

Hozzávalók:

  • 1 db karfiol
  • 4db tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa

 

40402874_438875333302070_2300209523949830144_n.jpg

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 31.

Oldalas

írta: Nursoo
Oldalas

Az utóbbi időben mondhatjuk úgy is, hogy rá szoktunk az oldalasra. Körettel, de akár savanyúsággal és friss kenyérrel is laktató tud lenni. És ha már kenyér mi imádjuk, hogy a zsírjában még tunkolni is tudunk. Pofon egyszerű elkészíteni én mindig törekszem a régi házias ízeket visszahozni az ételeimbe. A 3 lépéses módszerem. 1: A felvágott oldalasokat megfőzöm fokhagymás, sós vízben. 2: Oldalas fűszerkeverékkel enyhén megszórom 3: Sütőben o.olajjal lelocsolva de ha van sertés vagy mangalicazsírt is célszerű a húsok alá tenni. Kb. 25-30 percig sütöm.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertésoldalas
  • 2 e.k. fokhagymakrém
  • oldalas fűszerkeverék
  • o.olaj

 

40406684_1782454928540391_4149293417047785472_n.jpg

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 26.

Nyitrai falatok

írta: Nursoo
Nyitrai falatok

Számomra azért különlegesek ezek a falatkák azon kívül, hogy anyukámtól ellesett recept, hogy az övén kívül még nem találkoztam és kóstoltam nyitrait. Az alapja a tócsni amihez tojást és csíkokra vágott sertés vagy csirkemell húst adunk, jól összekeverve, egyszerűen egy kanál segítségével, falatokat formálva kisütjük bő olajban.  Bármilyen körettel, de akár foghagymás mártással is nyerő párosítás.

Hozzávalók (2fő):

  • 25dkg sertéshús
  • 4nagyobb db burgonya
  • 1db tojás
  • 2 púpos e.k. liszt
  • só,bors  40139619_2200382623515312_6382481741575094272_n.jpg
Tovább Szólj hozzá

2018. júl 30.

Rakott krumpli

írta: Nursoo
Rakott krumpli

 Ki ne szeretné a rakott krumplit? Rendkívül laktató az alapanyagok minden konyhában fellelhetőek valamint olcsó és gyors vacsora ötlet.  Nálunk általában a rakott krumpli kistestvére a betyár krumpli is terítéken volt ilyenkor. A betyár krumpli fő alapanyaga szintén a burgonya, amit házi szalonnával jól összesütve készített a nagymamám. Ez inkább főleg papám számára lett készítve.  Én a rakott krumplit mindig jó sok majonézzel a tetején szeretem, egy kis krémességet adva ezáltal neki.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 8 db tojás
  • 40 dkg  kolbász
  • 6 dl tejföl

38173226_1703693803078717_5652195700478312448_n.jpg

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 19.

Babgulyás

írta: Nursoo
Babgulyás

Egyik kedvenc hazai ételünk a babgulyás. Nem csoda, hogy itt Németországban is elterjedt és közkedvelt étel mivel igazán gazdag, fűszeres, laktató levesről beszélünk.  Ahogy a mondás tartja felmelegítve csak a töltött káposzta jó de én  igazán ezt a levest másnap szeretem mivel addigra jól össze állnak az ízek. A sok hozzávalónak köszönhetően tökéletes egytálétel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 2db vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • fél fej karalábé
  • 40 dkg burgonya
  • 1 ek füszerpaprika
  • 0.5 ek csípős füszerpaprika
  • 1 ek só
  • 1 teáskanál fekete bors 
  • 40dkg fejtett bab
  • 20dkg füstölt szalonna

 

A csipetkéhez

  • 2 db tojás
  • 4 p.e.k. finomliszt
  • 1 t.k. só
  • 1 k.víz

37389946_1685705494877548_7095634909020028928_n.jpg

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 17.

Savanyú krumplileves

írta: Nursoo
Savanyú krumplileves

Mivel nagyon levesesek vagyunk így ma egy jó kis magyaros savanyú krumpli’ levest készítettem. Mi egyszerű, nagyon hagyományos módon szeretjük, habár én személy szerint megspékelem egy kis cukorral. Szerencsére kaptam szüleimtől friss malac nyelvet és szívét, amit hozzá főztem, így még laktatóbb gazdagabb leves készült. De közkedvelt sonkával vagy akár kolbásszal is. A lényeg, ecetesen vagy édesen is az egyik legjobb választás.

Hozzávalók:

  • 5-6 db közepes nagyságú burgonya
  • 3 babérlevél
  • só, bors
  • 2 kanál tejföl
  • rántás

37345995_1682461398535291_5209958461495836672_n_1.jpg

 

 

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 17.

Rakott zöldpaszuly

írta: Nursoo
Rakott zöldpaszuly

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom a friss zöldpaszuly a nyár egyik kedvenc alapanyaga a konyhákba. Imádom az illatát és hogy bármivel tökéletes párosítás. Emlékszem mikor kicsi voltam és nagymamám tördelte az első termést, hogy aztán frissen levesként vagy főételként is megkóstoljuk, de mindig egyértelmű volt , hisz ő mindig isteni ételeket kreált belőle. 

  Rakott zöldpaszuly

Hozzávalók:

  • 1kg darált hús
  • 0.5 kg zöldpaszuly
  • 400g tejföl
  • 250g rizs
  • só, bors ízlés szerint

37258191_1682613251853439_8483287740836741120_n.jpg

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 12.

Töltött paprika

írta: Nursoo
Töltött paprika

Sajnos nincs lehetőségem konyhakertre de mikor szép spitz paprikára akadunk, olyankor egyértelmű a paradicsomos töltött paprika ebédre. Szuper, gyors, egyszerű elkészíteni és szerintem önmagában fő ételként tökéletes. Sokan csodálkozva néznek, mikor vendégségben tejfölt kérek hozzá, de számomra úgy az igazi. Ha még izgalmasabbá szeretnénk tenni, akkor akár sütőben sülve is isteni finom lehet. 

Töltött paprika

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 20 dkg rizs
  • 8-10 normál spitz paprika
  • 2db paradicsom
  • 2 ek olíva olaj
  • 400 g sűrített paradicsom

jhh.jpg

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 12.

Borsóleves

írta: Nursoo
Borsóleves

  Mikor megkérdezik, tőlem mi a kedvenc ételem soha nem tudok, rá válaszolni mindig azt mondom, amit nagyon régen ettem, mert abban a pillanatban azt érzem, a legfinomabbnak aztán mindig sorolok még mellé gyorsan párat, a teljes elbizonytalanodás végett, és a végén lezárom egy „mindennel”. De talán levesek közül a borsó leves az, ami kicsit közelebb áll a szívemhez. Zöldségekben gazdag, sűrű, laktató, számomra igazi "erő leves"

  Borsóleves

Hozzávalók

  • 3 db közepes sárgarépa
  • 0,5 kg zöldborsó
  • 1 db kis fej karalábé
  • só ízlés szerint
  • ételízesitő ízlés szerint
  • 1 ek. fűszerpaprika

A galuskához

  • 1 bögre teljes kiörlésű búzaliszt
  • só ízlés szerint
  • 1 db tojás
  • 1 dl víz

Rántás ( olaj, liszt, ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 10.

Spenótos csirkemell

írta: Nursoo
Spenótos csirkemell

Spenót...sajnos ez az a zöldség, amit gyerekkoromban soha nem ettem, és nem azért mert nem szerettem, hanem valamiért nem volt soha a családi étlapon, nem úgy, mint a sóska. Igen íz világban picit más a kettő, míg a spenót kicsit kesernyés addig a sóskának finom édes-savanykás íze van, az utóbbit  nyersen gyerekkoromban gyakran eszegettem. Ma viszont egy spenótos ételt készítettem penne tésztával. Gyors, egyszerű és laktató is egyben. Már csak jó sok sajttal a tetején tudjuk fokozni ezt a kiváló egyszerű tészta ételt.

 

Hozzávalók:

  • 40dkg spenót
  • 30dkg csirkemell
  • 2dl natúrjoghurt
  • Pici Oliva olaj
  • 30dkg Gluténmentes penne tészta

 

 

36873945_1672320252882739_6385309552337747968_n.jpg

Tovább Szólj hozzá